Fjärils- och vadardagar i östra Blekinge - fältworkshops under en dag

Kom till östra Blekinge under sommaren 2020 och lär dig mer om fågel- och fjärilsfotografering under trivsamma former! Vi kommer att fotografera sydsträcket av vadare och änder m.m, och fota rastande vadare och andra arter på eftermiddag och kväll. Under förmiddag-middag (9-14) besöker vi Sjöarpsområdet för att fotografera fjärilarna som finns här. Området är en riktig hotspot för fjärilsintresserade med många fina specialiteter som videfuks och sälgskimmerfjäril. Eftermiddagspasset kommer att hålla på mellan 16.30-20.00. Vi blir mellan 3-9 personer per tillfälle (mig inräknad). Är ni flera i en grupp kan vi skräddarsy dagen för antingen fjärilar eller vadarfåglar om det finns önskemål och ingen anmält sig innan för just den dagen.

Anmälan och förfrågningar: tonyeagle55@hotmail.com

Telefon kvällstid: 0455-52515

Pris: 250 kr/dag och person

Datum kommer upp här om några veckor.

Länk till relativt ny artikel (i våras) om fjärilarna runt Nässjön i Sjöarp


 

Här på "Udda Änne" som är landets sydöstligaste fastlandspunkt passerar mängder av flyttfåglar varje sommar/höst på sin väg söderut. Alla fåglar som ska mot sydväst, bl.a. vadare, änder och tärnor passerar ofta nära land eftersom de, när de passerat udden, svänger av västerut och följer blekingekusten ner mot skånekusten. När det gäller vadarfåglarna så stannar många och rastar, speciellt vid ostadigt väder.


 Beroende på väder och vind så rastar vadarna i olika antal längs stränderna på Torhamns udde. Här är det en kärrsnäppa som födosöker.

 


Aspfjärilen har vi goda fotochanser på i Sjöarpsområdet. Denna stora fjäril sitter ofta och suger fukt längs grus- och skogsvägar i området. En liknande fjäril som också finns här är sälgskimmerfjärilen som inte är lika spridd i landet.

 

 Videfuksen är en relativt ny fjäril här i Svcrige. Den har etablerat sig kring sjöarna i Sjöarpsområdet. Här en bild från i våras då videfuksarna flög ihärdigt och förutspådde en riklig förekomst av nykläckta fjärilar i juli månad!
Om arrangören Tony Svensson:

Jag har genom åren (började fotografera på allvar i slutet av 80-talet) lett många studiecirklar i ornitologi och fotografering m.m. Fotograferandet har även resulterat i många tidningsartiklar och bilder om djur och natur i diverse lokaltidningar samt magasin. Säljer bilder genom Azote bildbyrå och genom mitt eget företag Pelican Fototjänst. Bilder har främst sålts till websidor, publikationer/rapporter och böcker. Har länge varit verksam i styrelsen för Karlskrona Ornitologiska Klubb som bl.a. driver de två fågelstationerna Torhamns fågelstation och Utklippans fågelstation. Arbetar deltid som klasslärare och lägger resten av tiden på eget fotograferande och egen verksamhet.

 

 

 


Hemma i trädgården har jag varje vinter en rejäl vintermatning för fåglar. Det blir en del bilder härifrån när det inte finns tid och ork att ge sig ut på längre eskapader.